december 13, 2022

Tips, och annat skit - Lucka 13.

Vi har kommit till lucka tretton i julkalendern. Eftersom det är Lucia idag hade jag tänkt att dagens tips skulle vara en länk till en spännande text om hur legenden om Lucia uppstod, men internet bjöd inte på några texter som höll måttet.

Så bakom den trettonde luckan är ett tips om att hämta en kopp kaffe/ett glas vin och luta dig tillbaka och läsa min tolkning av de olika versionerna om Lucia som internet bjuder på.

Lucia föddes år 286 i Syrakusa på Sicilien. Det var en tid när kristendomen var förbjuden på Sicilien. Kejsare Diocletianus vägrade erkänna kristendomen som religion och krävde att kyrkor skulle rivas, kristna ledare avrättas och att alla kristna texter skulle brännas.

Kejsare Diocletianus och hans starka avsky mot kristendomen är det som senare skulle göra Lucia till Sankta Lucia, en av katolska kyrkans högst ärade kvinnliga martyrer. Sankta Lucia är även skyddshelgon för de blinda, men låt oss komma tillbaka till det om en stund.

Lucia föddes in i rikedom. Fadern var av romersk bakgrund och modern från Grekland och de båda tillhörde en högre samhällsklass. Lucias far dog när hon var ung och Lucia växte upp med sin mor. Det sägs att Lucia var djupt troende kristen och att hon redan vid ung ålder gav ett löfte om evig kyskhet och att ge alla sina ägodelar till de fattiga.

Blott sexton år gammal lovades Lucia bort till en rik ung herre. Lucia bad till Gud om och om igen om att bli räddad från äktenskapet och till sist gav bönen nåd. Martyren Agatha, dödad av kejsare Decius 52 år tidigare, visade sig för Lucias mor i en dröm och berättade att Lucias tro helat modern från de ständiga blödningar som ingen läkare kunde bota och som var nära att kosta henne livet.

Lucias mor blåste av förlovningen och gav Lucias hemgift till de fattiga. Fästmannen blev vansinnig och för att blidka honom klöste Lucia ut sina ögon och serverade dem på ett fat, därav att Lucia idag är de blindas helgon, men det gjorde inte fästmannen mindre arg.

En försmådd man är en farlig man. Fästmannen berättade för kejsarens folk om Lucias djupa tro på Gud och Lucia tillfångatogs, fängslades och torterades. När Lucia vägrade ge upp kristendomen dömdes hon till att sändas till stadens bordell. Färden dit skulle ske på en kärra genom staden där folket skulle håna och spotta på henne.

Lucia kastades på kärran, men när männen skulle börja dra den framåt vek den sig inte en tum. Oxar kopplades på och fler män anslöt. Till sist försökte över hundra män dra kärran till bordellen, men den lät sig inte flyttas.

Kejsaren blev rasande och befallde att ett bål skulle byggas runt Lucia. Brinnande facklor placerades vid hennes fötter och bålet fattade eld. Stora lågor slog upp runt Lucia, men de slickade bara mot hennes kropp. Lucia brann inte. Ursinnig stack Kejsarens ståthållare ett svärd i henne, men inte heller det dödade Lucia.

I mitten av ett brinnande bål, med ett svärd genom kroppen, uttalade Lucia en besvärjelse om att förföljelsen av de kristna skulle ta slut och att kejsaren skulle dö. Först när en präst offrade sig själv genom att ge henne sakramentet drog Lucia sitt sista andetag, arton år gammal.

Idag är det Lucias namnsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar