december 11, 2022

Tips, och annat skit - Lucka 11.

Bakom dagens lucka gömmer sig ett träningstips. Inte någon specifik träningsform, där tänker jag att man verkligen måste hitta något som man tycker om, utan ett tips för hur man får träningen att hända.

När jag började träna för några år sedan bestämde jag att det skulle ske varannan dag. Det var klart och tydligt och gav inget utrymme för kompromisser. Aldrig några jag hinner fortfarande få ihop tre träningspass i veckan om jag kör fredag, lördag, söndag för det vet vi alla att det inte kommer bli av.

Så jag bestämde att jag skulle springa varannan dag. Distansen eller tiden spelade inte särskilt stor roll, det är egentligen bara viktigt om man tränar för att bli snabbare eller för att kunna springa ett visst avstånd, utan det var rörelsen som var huvudsaken.

Man måste inte träna i timmar. Tjugo minuters löpning är också toppen. Man får köra bara bicepsövningar på gymmet om det är allt man orkar med. I slutet av dagen är det träningen som blir av som räknas. Om du inte satsar på att bli snabbast eller starkast i hela världen, då behöver du kanske ta i lite mer.

6 kommentarer:

  1. Klockrent! Allt smått som blir av är oändligt mycket bättre än allt stort som blir oöverkomligt.
    Jag vill även slå ett slag för morgongympa, typ ställ väckarklockan på en kvart tidigare, "Just Do It", 10-12 minuters stretch och rörlighet (enkla rörlighetsprogram från diverse naprapater och träningsprofiler hittas på nätet). I februari har jag kört varenda dag i tre år! Gör gott för en kontorskropp och en fin start att väcka kroppen.
    (Jag blev triggad och gjorde en egen kombination av idén "66 dagar till en ny vana", träningsprofilen Sanna Heds morgonrutin, en tjej som heter Sofie Lantto som visade efter-träningsstretch, och Monika Björns yoga för folk som tränar annat.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är helt med dig! Jag kör alltid femton minuters yogainspirerad stretch och rörelser innan styrketräningen och de dagar jag springer (kör varannan dag just nu, varannan dag springer jag och varannan dag styrketränar jag och så kastas nån vilodag in lite då och då) så avslutar jag med en kvart hemma på yogamattan. Tror nästan att de där femton minuterna gör mest av allt för min kropps välmående.

      Radera
  2. Nu ska jag inte skapa en parasitblogg i ditt kommentarsfält... men här är Sanna Heds tankar:
    https://www.marathon.se/nyheter/maratoncoachen-sanna-hed/morgonkollen-rutinen-som-kroppen-kommer-tacka-dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra tankar! När jag jobbade hemifrån under pandemin startade jag alltid dagarna med powerwalk/löpning följt av yoga. Har en dröm om att inom en snar framtid kunna börja träna innan jobbet. Det hade varit en fantastisk start på dagen!

      Radera
  3. Håller helt med. Lite är så mycket bättre än inget. Ibland hinner man många, tuffa pass. Ibland 20 och armhävningar och lite stretch innan duschen. Allt räknas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt räknas! Jag har så mycket lättare att ta mig an ett pass om jag får tänka att det är okej om det inte blir mer än 20 minuter. Oftast blir det ju längre när man väl är i gång, men blir det inte det så är det bra ändå.

      Radera