december 23, 2018

Om en saffransbulle eller fem.

Vi har ju en grej för sötsaker, jag och mitt barn. Vi gillar dem. Att fika är vår favoritgrej att göra tillsammans. Varje år har vi ett semmeltest, som visserligen mest är en lam ursäkt för att få äta semlor två gånger i veckan under februari, men det är fan även en bra grej att göra tillsammans med sin tonåring.

Hursomhelst. I år har det utökats till ett saffransbulletest också. Det är alltid de där snurrbullarna som är bäst, ni vet de som är tvinnade som ett nystan. Och med mandelmassa i. Mmm, mandelmassa. Nåväl, om ni inte har förätit er på saffransbullar än så varsågoda för resultat samt tips här nedan. Löp och köp!

Espresso House
Fluffig bulle, mycket luftigare än förra årets saffransbullar. (Ja, jag kommer ihåg deras saffransbullar från förra året, så skjut mig.) Mycket mandelmassa i, mycket saffran, mycket pärlsocker ovanpå. Det blir lite för mycket av allt, men framför allt för mycket luft och för mycket socker. Jag vill ha bullen smörigare och kompaktare.
Betyg: 2/5

Fabrique
Knäckig och mycket god bulle. Perfekt att bryta loss i mindre bitar, man kan liksom dra loss trådarna som den är tvinnad i. Mandelmassan har smält in i bullen och det är sparsamt med socker ovanpå. Jättegod bulle!
Betyg: 4/5

Bröd och Salt
Även den här bullen är smörig och god. Fyllig saffranssmak med inslag av mandel. En pytteliten aning torr, men så smet jag också in tio minuter innan stängning och norpade de sista bullarna, så de kanske hade några timmar på nacken.
Betyg: 4/5

Mellqvist
Saffransbullen är häpnadsväckande torr och dessutom lite för bränd. Jag gillar ju knäckiga och välgräddade bullar, men inte svarta. Det här är ovanligt för Mellqvist. Bullen blir inte god förrän ganska långt ner (botten är alltid godast i knutbullar) när smörsmaken blir tydlig. Även om bullen bara får en trea i poäng så väger den varma chokladen upp. Åh, den varma chokladen! (Man får ett rejält lass chokladsmet i botten av ett stort glas och skummad mjölk ovanpå och så rör man ut chokladen själv.) Och stämningen! Vi norpade de sista uppvärma uteplatserna, man sitter på fårskinn och har ljusslingor och grankvistar över huvudet och julmusik som spelas högt, allt till en vintervit trottoar under skorna. Helt jävla magiskt.
Betyg: Bulle 3/5, allt annat 5/5.

Systrarna Andersson
Det här är mitt favoritcafé, jag är där så ofta att det har hänt att de använt mina bilder på instagram. De har Vasastans vackraste och bästa bakverk och även saffransbullarna är förstås perfekta. En kompakt knut, mängder av mandelmassa och smaken är himmelrike. Om himmelrike smakar smör, saffran, knäck och mandel iallafall. Bullen är bäst. Systrarna Andersson (som inte längre drivs av systrarna Andersson) är bäst.
Betyg: 5/5

Lillebror
Äh vad fan. Det här, mina damer och, har vi några herrar i läsarskaran? Skit samma. Vi har två vinnare i årets saffransbulletest. Lillebror öppnade förra året och ligger en liten bit ner på Rörstrandsgatan, efter Mellqvist (och runt hörnet från Systrarna Andersson). Det är samma grej här, granar och ljus och sånt utanför och så mysig stämning. Vi smet in igår och köpte med oss ett lass bullar att lägga i frysen till julhelgsfikat och kunde förstås inte låta bli att beställa varsin bulle att äta direkt (eftersom de fortfarande var varma) och jag trodde fan att jag skulle trilla död ner på marken av ren njutning. Jag kan inte ens berätta mer om bullen för jag var för upptagen med att äta den för att känna efter. Bara gå dit, bara gör det.
Betyg: 5/5

Så. Hoppas att det smakar. Och just det, alla bullarna kommer från våra egna hoods mellan Odenplan och Birkastan men jag är öppen för saffransbullerelaterade utflykter till andra delar av stan i mellandagarna, så om någon sitter på ett tips berätta för all del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar