december 04, 2023

Brödnörderi.

Vi har utvecklat en grej för att baka bröd. Jag gör filmjölkslimpor som kräver noll och ingenting, bara röra ihop en smet och skjuta in i ugnen. Testar att stoppa i olika saker i smeten: julmust, ljus sirap, mörk sirap, vörtkryddor, brödkryddor, pomerans. Bara det allra renaste av vetemjöl eller tusen olika sorter. Nötter, mandlar, torkade frukter.

Min man gör ljusa limpor som inte ska knådas, istället är det någon vikteknik där degen ska vikas, vila och vikas ungefär åtta gånger innan den till sist gräddas i en gjutjärnsgryta. Han testar sig fram för att hitta rätt förhållanden för ingredienser, vikningar och gräddtider. I helgen har han bakat tre limpor. Igårkväll kom han väldigt nära perfektion.

1 kommentar:

  1. Fantastiskt att ni börjat baka bröd! Jag gillar att ha detta i mina frallor (förutom vetemjöl, jäst, vatten och salt): grovmalt rågmjöl, riven morot, vetekross. Eller så gör jag havretekakor med riven morot i. Sjukt gott! Även riven kokt potatis (eller överblivet potatismos) är mums! Eller riven färsk squash om man har mkt sånt från odling t ex. Experimentera vidare ni! Och välkomna till brödvärlden! Den är fantastisk! /Tove

    SvaraRadera