november 01, 2016

Sanningen om män och sms.

Det är uppenbart att min son har drabbats av den första kärleken. Det finns en flicka i hans klass som han pratar om varje dag. Precis som det finns andra barn vars namn vi hör varje dag, men det är något i hans tonläge som förändras när han nämner hennes namn. Något i hans blick, i hans hållning. Jag bara vet att han är förtjust, även om han är ganska tyst om det. Jag har frågat lite om henne och hans känslor, men han gör bara stora ögon. Jag tänker att han kommer prata om det när han känner sig redo.

Men det var inte det som jag skulle säga. Häromdagen - just apropå något som den här flickan hade sagt eller inte sagt och han undrade vad det betydde - berättade jag för Adrian att jag har lagt ner timmar, veckor i sammanslagen tid, på att tolka saker som någon har sagt eller inte sagt eller hur många punkter någon skrivit i ett sms. Han skrev punkt punkt punkt, VAD MENAR HAN? Han gjorde en smiley efter den där meningen, VAD BETYDER DET? Han svarade inte direkt nu, TYCKER HAN OM NÅGON ANNAN? Och så vidare.

När jag berättade det här för Adrian tittade Kim på mig, och förstås: Jag har aldrig ens tänkt en sån tanke. Man skriver ju bara. Vad finns det att tolka? Jag visste det! Visste det! Jag har spenderat så många timmar på att försökt förstå det andra könet och deras eventuella känslor för mig genom att bryta ner deras ord i beståndsdelar. Vänt och vridit. Stoppat in värden, tagit bort. Funderat och förvirrats. Och så har de bara skrivit, som en ju gör.

Jag har egentligen bara ett tips till min son i det här sammanhanget: slå inte in på den vägen. BÖRJA ALDRIG ANALYSERA. Om jag bara får ge ett enda råd i hans tonår, så är det detta. Börja aldrig vända och vrida på någon annans ord. Ta, och ge, dem bara för precis vad de är. För HELVETE, vad mycket tid som försvinner annars. Poff, borta!

4 kommentarer:

 1. Men eller hur!? Undrar om det är en tjejgrej, även om jag hatar att dela in världen efter kön/genus. Men jag har aldrig hört en kille analysera eller tolka sms på samma sätt som jag och mina tjejkompisar gör. Bra tips till sonen oavsett! Jag måste också sluta vända och vrida och bara ta orden för vad de är. Så lätt att det blir fel annars.

  SvaraRadera
 2. Jodå, det finns killar/män som gör sådant också. Jag har gjort det en hel del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? Det var inte meningen att generalisera. Precis som S skriver här ovan ogillar jag också att dela in världen efter kön/genus, men jag har verkligen inte stött på någon man som har analyserat ord på ett likadant sätt som jag och mina tjejkompisar. Lite skönt ändå att det även förekommer bland er killar, ju.

   Radera
 3. Haha, ja HERREGUD vad man tolkat. "det tog tre minuter att få svar, vad betyder det", "han blev GUL på MSN mitt i vår konversation, är jag ointressant/var maten serverad/gick han på toa?!?" osv. Gud, jag dunkade på riktigt huvudet i golvet hemma i min studentlägenhet för att jag inte kunde förstå mig på karln när vi träffades. Han menade absolut ingenting visade det sig efter ett tag...

  SvaraRadera