november 09, 2017

Vuxensaker.

Jag är trött. Så trött. Under en ganska lång tid har jag jobbat mot ett event som hände de tre första dagarna den här veckan. Jag reflekterade inte över det innan, men nu när det är över inser jag hur nervös jag var. Och trött. Så trött. Jag ska lyssna på känslan, höra den. Inte starta någonting nytt den här veckan, det finns tid i att landa lite och smyga in i nästa fas.

En annan sak som gör mig dimmig i hjärnan är siffror. Vårt lägenhetskontrakt löper ut den sista maj nästa år, sen står vi på gatan. Vilket är den största överdriften någonsin, för vi skulle rent krasst kunna bo på hotell för alltid. Ett sånt där billigt båthotell åtminstone. Nåväl. Vi har insett att hyresmarknaden är körd där vi vill bo (och även där vi inte vill bo), så vi gick till banken och räknade på hur mycket vi får låna.

Det visade sig att hur mycket vi får låna och hur mycket vi är bekväma med att låna är två väldigt skilda saker. Nu har vi lånelöfte på maxbeloppet iallafall, men jag är väldigt osäker på om vi verkligen borde använda hela. Tror att jag hellre tränger in min lilla familj på sextio kvadratmeter och inte belånar mig upp över öronen. Det här är mitt första lån någonsin och det känns så jävla läskigt. Ont i magen och vill bara sova bort det-läskigt.

9 kommentarer:

 1. hoppas du får lite tid för återhämtning denna vecka!

  vill ni absolut bo kvar i stan? fy tusan så dyrt det är där inne (har ju själv bott där innan vi flyttade ihop). om man kan tänka sig att ta sig utåt något så behöver du nog inte ta ett ontimagen-lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, helst vill vi ju bo kvar i innerstan, men vi vet ju inget annat heller. Så vi tittar främst här, men är även öppna för nära utanför tullarna.

   Radera
  2. jag är uppväxt i Sumpan och sen bott inne i stan, innan jag flyttade till söderort när vi blev ihop. Sumpan är skitdyrt men skitfint nuförtiden, man kan ju ha tur! och Annedal är jäkligt nära, bra idé. Söderut skulle jag verkligen kolla in Hammarbyhöjden (där kollade vi en sväng innan vi köpte huset), så mysigt. Även Hammarby sjöstad (kanske räknas som innerstad) är jättetrevligt, om än rätt trångt. Årsta är inte heller så tokigt tror jag (men dit går inte tunnelbanan förstås).

   Radera
 2. Två tankar: Jag har också alltid bott i innerstan sen jag flyttade till Stockholm men bor sedan två år i närförort söderut och trivs så himla bra. Midsommarkransen, Årsta, Hammarbyhöjden, Aspudden. En kvart till centralen, 2/3 av priset - max - och allt jag trodde jag skulle sakna i stan är ) inga problem och b) en kvart bort, mindre än 10till Söder.

  Tanke två: Jag kanske är Stockholmsskadad men 60 kvm är inte s litet för två vuxna och ett barn? Vi bor 3,5 pers (två vuxna, ett barn heltid, ett deltid) på 65kvm. Nu är visserligen våra barn mycket mindre så eget rum för båda finns det inget behov av än men kvadratmeteryta är inte problemet för oss, kunde vi dela av ett rum till skulle vi göra det men planlösningen stoppar det. Mer antal rum än kvm som räknas var väl min poäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanke ett: Vi är klart öppna för närförorterna. Gillar Aspudden, Liljeholmen, Solna strand och Annedal till exempel. Det finns säkert en hel massa till som vi bara måste upptäcka.

   Tanke två: Det är nog snarare vi som är småstadsskadade tror jag. Vi bodde på 120 kvm i Katrineholm och hade sen en sagolik tur som kom över 102 kvm på Sankt Eriksplan. Vi fattar nog inte ens vilken tur vi haft. Jag tror inte att 60 kvm för tre personer är litet, det är bara att det känns litet för oss eftersom vi alltid bott mycket större.

   Radera
 3. Jag är så nyfiken så måste fråga. Jag följde din blogg när ni fick lägenheten i stan och hur glad du var, såklart. Låter som drömmen. Så varför ska ni flytta? Byta ett förstahandskontrakt och köpa nu när bostadsmarknaden är minst sagt svajig, det skulle jag inte våga. Eller hyr ni i andra hand? Varför blev ni så glada i så fall, missförstå mig rätt men i andra hand kan man väl ganska lätt hyra lägenhet i stan eller har jag fel nu.
  Oavsett, alla förorter du nämnt och som nämnts här ovan är alla bra ställen att bo på. Annedal kolllar vi i, supermysigt och nära Sumpan som är fantastiskt.
  Vi heter likadant du och jag btw. Och tack för en bra blogg, jag tycker väldigt mycket om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kul med en namne! Det har nog aldrig hänt förr.

   Hursomhelst - vi har ett evakueringskontrakt och måste flytta ut senast den sista maj nästa år. Vi blev verkligen superglada när vi fick kontraktet för 1) det är inte så jäkla enkelt att få ens ett tidsbegränsat hyreskontrakt i innerstan och som inte kostar skjortan, och 2) det var ett sätt att ta oss till Stockholm och lära känna staden och upptäcka var vi ville bo.

   Vi har hela tiden varit inställda på att lämna den här lägenheten, även om vi kanske i smyg närt drömmar om att inte behöva det. Nu när vi har börjat titta och är enade om var och hur vi vill bo så känns det bara pirrigt att köpa något som är vårt.

   Radera
 4. Ah förstår! Tack för svar. Det är verkligen sant, de flesta hyreskontrakten i Sthlm kostar en mindre förmögenhet att hyra vilket känns helt orimligt. Då förstår jag verkligen att ni blev glada. Och lyxigt med så stort.

  Ja roligt att vi har samma namn och stavar likadant, tror dessutom vi är typ lik gamla vilket är ännu mer ovanligt! (född 84).

  Lycka till med letandet! Det är ju köparens marknad kom jag på så på så vis är ni ju i en guldsits.

  SvaraRadera
 5. Är du trött på att leta efter lån och bolån, eller har du ständigt blivit avvisad av banker och andra finansiella institutioner eller ett mikrofinansieringssystem. Med detta vill vi informera dig med 100% garanti om att vi erbjuder lån av valfritt belopp till en ränta på 2% per månad. Vi tillhandahåller LÅN för affärsutveckling. konkurrensfördel/verksamhetsexpansion. Se till att vi är certifierade, pålitliga, pålitliga, effektiva, snabba och dynamiska. och deltagande finansiär för fastigheter och all form av företagsfinansiering, vi tillhandahåller långfristiga lån på max två till femtio år och alla räntor samt beräknar och möjliggör årlig betalning E-post: loancreditinstitutions00@gmail.com .

  Vi erbjuder följande typer av lån och mycket mer;

  * Personliga lån (lån utan säkerhet)
  * Företagslån (lån utan säkerhet)
  * Konsolideringslån
  * Kombinationslån
  * Renovering

  För att kontakta för lånesökning vänligen svara med ditt e-post-ID så att jag kan skicka mer för ditt godkännande
  Tack, kontakta oss via e-post: loancreditinstitutions00@gmail.com
  ring eller WhatsApp: +393512114999

  SvaraRadera