december 01, 2025

Första december

Så blir det första december. Lägenheten är pyntad inför jul. En rosa hyacint håller på att slå ut i vasen på matbordet. Jag köpte tre dussin honungsgula stearinljus igår. Det får vara julens färg. Placerade dem i olika mässingsljusstakar runtomkring i lägenheten.

Lyssnar på julmusik när jag promenerar till kontoret. Regnet hänger i luften, prognosen säger sju grader och grått, men det hindrar inte mig. Kanske att det får mig att längta lite extra efter att komma hem, till dagens sista kopp kaffe och den allra första pralinen från Pärlans chokladkalender.

Jag har klätt mig i en outfit som egentligen förtjänar ett par pumps i handväskan och en tjusig middag efter jobbet: svart vadlång kjol i silkigt material, en finstickad svart tröja som är lite lätt oversized och tunna svarta strumpbyxor, som visserligen inte syns eftersom jag har mina stövlar i ridstövelmodell. Håret utsläppt över axlarna, rött nagellack och pärlhalsband.  

Jag har dock ingen tjusig middag att gå på, men däremot resterna av en Coq au vin som väntar där hemma. Vi lagade det till söndagsmiddag igår och det var en miljon olika steg: stycka, hacka, blanda, dränka i vin, vila, sila, göra buljong av kråset, steka först det ena sen det andra, på med vin, koka in, blanda igen, på med buljong, in i ugnen, ut från ugnen, sila, sortera, koka upp, reducera, tillbaka med allt ner i pannan igen och sen upp på tallrik.

Jag genomlevde alla stegen igen inatt medan jag sov. Vaknade med puls. Det var väldigt gott men nästa gång jag äter Coq au vin vill jag endast få det serverat på tallrik. Jag kan sträcka mig till att koka nytt potatismos ikväll samt att värma kycklingen försiktigt på spisen.

2 kommentarer:

  1. Jag lagade coq au vin till middag en nyårsafton jag firade själv med min son, för min man jobbade. Sonen åt korv och majs, har jag för mig. Kycklinggrytan blev god men ja, det var många steg! Fast din variant låter nog ännu mer avancerad (än vad jag minns det). Tror jag använde detta recept: https://underbaraclaras.se/2012/01/01/coq-au-vin-pa-mitt-vis/ eller ett från typ Vår kokbok eller Annas mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi utgick från en video av Adam Byatt på Youtube där man börjar dagen innan med att stycka kycklingen och lägga den och grönsaker i vinbad över natten. Sanslöst många steg i detta recept!!

      Radera